Nieuwe Train de trainer cursus bij Jeugd VoetbalStad Apeldoorn (JVSA)

1176Vanaf 10 november 2014 zal Ton Jenner op het veld van de Apeldoornse Boys starten met de speciale cursus ‘Train de Trainer’ ten behoeve van Jeugdvoetbalstad Apeldoorn. Ruim twintig vrijwillige (toekomstige) trainers van alle amateurclubs in en om Apeldoorn gaan dit seizoen het twaalf weken durende trainingstraject volgen.
Zij krijgen twaalf lessen waarvan zes techniektraining door Ton. Daarnaast worden ze onderwezen in ‘Sportkanjers’  en spelregelkennis onder leiding van een docent van de KNVB.

De behaalde certificaten zijn erkend door NOC-NSF en de KNVB: ‘Meer dan Voetbal‘.

JeugdVoetbalStad Apeldoorn

Initiatiefnemer Herman Hobert hoopt door jeugdtrainers te trainen en laten onderwijzen door professionals het niveau van het jeugdvoetbal een flink stuk op te krikken. ,,En daarmee het seniorenvoetbal, want alles hangt aan elkaar.”

In 2007 bedacht Hobert het concept voor Jeugdvoetbalstad Apeldoorn. Vanuit zijn professie – amateurtrainer, sportverslaggever – en zijn mediabedrijf MCSP kwam de Vaassenaar in contact met meerdere trainers.  “In Zeist is het vier-tegen-vier heilig. Daar zit alles in, zeggen ze. Vooral het collectief. Klopt misschien wel, maar kinderen moeten niet zoveel remmingen hebben. Laat ze vooral plezier hebben.”

jvsa

Technniek is belangrijk

Volgens Hobert is de methode – kappen en draaien en individuele vaardigheden verbeteren – ondergesneeuwd. “Dat moet terug”, zegt hij. “Niets is beter voor een jeugdvoetballer dan dat hij zichzelf ontwikkelt, beter wordt. Daar worden ze zelfverzekerder van en dat werkt niet alleen in hun sport door maar ook in hun persoonlijke leven. Ik heb kinderen met een mindere motoriek zich zien ontwikkelen, geweldig. Succesbeleving is belangrijk.”

Hobert heeft het niet alleen over selectie-elftallen, maar ook over de breedtesport. “De lagere teams worden doorgaans getraind door – met alle respect – ouders met goede bedoelingen. De meeste KNVB-opgeleide trainers komen alleen voor selectie-elftallen. De lagere teams vallen dan buiten de boot. Dat moet en kan anders. Ieder jeugdlid betaalt om te leren voetballen. Dan moet er eigenlijk ook iemand voor de groep staan die ze iets kan leren.”

Sportkanjers

En juist dat wil Hobert met Jeugdvoetbalstad Apeldoorn bewerkstelligen. Niet alleen door veldtrainingen, maar ook door de opleiding Sportkanjer en lessen van bewegingswetenschapper Michel Bruinings. “Door de Sportkanjeropleiding kunnen trainers en begeleiders type jongeren herkennen. Je hebt vier categorieën: de bangeriken, de meelopers, de baasspelers en de kanjers. Belangrijk voor een begeleider is om te kunnen herkennen in welke categorie een kind hoort en wat je er mee kunt doen”, doceert Hobert. “Michel Bruinings is een bewegingswetenschapper van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven. Hij heeft onder meer ontdekt dat je met ritme op jonge leeftijd de motoriek positief kunt stimuleren. Kinderen zijn tot meer in staat dan je denkt.”

 

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten