PEC Zwolle een maatje te groot voor TVA (5-1)

Op dinsdag 17 februari 2015 trof het Team Voetbalacademie (TVA) onder leiding van Ton Jenner het team Jong PEC Zwolle in het IJsseldelta Stadion. Na een prima ruststand van 1-1, werd TVA in de tweede helft overlopen, wat resulteerde in een eindstand van 5-1.

De wedstrijd begon matig voor TVA, het team kwam te traag op gang. PEC Zwolle opende gretig en leek duidelijk van plan te laten zien dat het een profclub is. De achterstand van 0-1 werd door een prachtige goal van Jamarro Diks weggepoetst, bovendien wist Keeper Yannick wist in de eerste helft veel doelpunten te voorkomen en de 1-1 ruststand was dan ook een opluchting. In de tweede helft moesten een aantal spelers noodgedwongen gewisseld worden en het ‘FC Eindhoven-effect’ vond plaats. Het team viel als los zand uit elkaar. “Dat we uiteindelijk ‘slechts’ met 5-1 verloren ,is te danken aan de grote inzet van een aantal spelers en de wil om zich niet gewonnen te geven. Daarvoor heb ik toch een aantal spelers echt een compliment gemaakt,” aldus Ton Jenner.

Richard Barroilhet

Richard Barroilhet

Richard Barroilhet, foto met dank aan http://www.premierleague.com/

Een speciale vermelding heeft Ton graag over voor Richard Barroilhet een zeer groot Frans talent die momenteel voor Frejus speelt. “Richard is een topper, een geweldige speler en bovendien een onwijs aardige gozer. Veel pech en blessures hebben hem dwars gezeten om tot een prof uit te bloeien, maar dat kan nog, hij is nog jong!” Ton is vol lof: “Het is toch haast onvoorstelbaar dat een jongen van 22 jaar op maandag met het vliegtuig landt op Schiphol, daar een hotel pakt, de volgende ochtend om 10 uur door mij opgehaald wordt om om half drie op het veld te staan in Zwolle en dan na 80 minuten eerder eraf moet omdat hij zijn trein terug naar Amsterdam moet halen omdat hij anders het vliegtuig mist!” De verschillen zijn soms groot, zo merkt ook Ton Jenner. “In Frankrijk staan ze te springen om dergelijke kansen zoals de Voetbalacademie biedt en in Nederland lijkt het wel alsof spelers het doodnormaal vinden om tegen een profclub te spelen, ze komen soms te laat en lijken niet altijd even gemotiveerd om echt voor zichzelf te willen gaan. Er zijn weinig spelers die haast wekelijks de kans krijgen om tegen een profclub te spelen.”

Uitvallers en rookies tegen PEC Zwolle

TVA was niet in zijn beste samenstelling naar Zwolle gekomen en in het verlies van 5-1 zien we dan ook een vergelijking met de wedstrijd tegen FC Eindhoven, waarbij het ook in de tweede helft mis ging. Twee zeer jonge talenten waren meegereisd naar Zwolle om vanaf de zijlijn, in trainingspak zonder speelverplichting, te kijken naar de wedstrijd en er van te leren. “Door de vele uitvallers zag ik me zich genoodzaakt om beide jongens toch in te brengen in de tweede helft en eigenlijk was dat niet zo verkeerd,” aldus Ton, “beide mannen deden hun best om aansluiting te vinden en ervoeren de wedstrijd als zeer leerzaam en waardevol. Maar het verschil met het goed getrainde Jong PEC Zwolle was te groot.”

Scholieren en studenten

“Bijna al onze spelers zitten nog op school of studeren, dat is heilig en dat moet het ook zijn voor ze. Veel jongens hebben te maken met tentamens zo vlak voor de vakantie en ik kan en mag niet van ze verwachten dat ze een vriendschappelijke wedstrijd van de Voetbalacademie voorrang geven.” Hiermee maakt Ton gelijk duidelijk welke plek hij inneemt voor de voetballers, hij vervolgt:”Natuurlijk brengt het dagelijks trainen met elkaar een teamverplichting met zich mee, maar ze spelen niet voor mij of de ‘club’ Voetbalacademie, ze spelen voor zichzelf en met elkaar, wij zijn er voor om ze te helpen, te begeleiden en te coachen, dus wij houden ook rekening met de andere belangrijke aspecten in hun leven, en daar is studie er vaak één van.”

Gelegenheidsteam van talenten

Ziet Ton het als een risico voor de successen van zijn team nu hij na vier wedstrijden drie keer verloren en slechts één keer gelijk heeft gespeeld? “Helemaal niet,” zegt hij, “het Team Voetbalacademie is eigenlijk een gelegenheidsteam, er zijn ieder jaar andere spelers en de samenstelling verschilt van week tot week. Sommige spelers komen er in na trainingsselectie om te mogen ruiken aan het niveau van een profvoetballer, terwijl andere spelers het niveau al bijna hebben en via TVA de kans krijgen om zich echt in de kijker te spelen.” Ton gaat verder: “Winst of verlies maakt hierbij in deze vriendschappelijke wedstrijden niet echt uit. Natuurlijk is het geweldig als we een keer een profclub op gelijke hoogte kunnen houden of zelfs kunnen winnen, maar het zijn dikwijls de verliespartijen waar we met zijn allen erg veel van leren. We doen niet mee in een competitie, we spelen niet voor een beker. Iedere wedstrijd is er voor ons allemaal één om te groeien en te leren.” Ton werkt ook regelmatig met profs samen die afkomstig zijn uit een betaald voetbal organisatie (BVO). “Er lopen ook regelmatig spelers rond in het team die al in dienst zijn van een profclub of top-amateur club, maar die vanwege een blessure een tijdje uit vorm zijn en de onze trainingen gebruiken om aansluiting te houden met hun gewenste niveau.”

Serie wedstrijden

Deze vriendschappelijk wedstrijd vormt een onderdeel in de serie van het talententeam van de Voetbalacademie, waarbij jonge talentvolle spelers kunnen kennismaken met het niveau van profclubs. We hopen binnenkort op een wedstrijd tegen NAC Breda en ook ADO en FC Utrecht hebben we in het vizier. Ook Tesselsport de tweede divisieclub België. Overigens is 5-1 een uitslag waarmee ook de beloften van Brabant United aan de kant werd gezet vorige week door Jong PEC Zwolle. Brabant United is qua samenstelling, begeleiding, management en spelersbasis niet te vergelijken met de Voetbalacademie. BU heeft de statuur van een top amateur of zelfs profclub, gestart en gesteund door RKC en FC Den Bosch, hun beloften hebben bijvoorbeeld al zes man staf en begeleiding, dat is meer dan het dubbele van de Voetbalacademie.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten