TVA houdt Jong NAC Breda op 0-0

Team Voetbalacademie trof op maandagavond 23 maart 2015 een Jong NAC Breda op de Heksenwiel te Breda. Nog geen week geleden ging TVA hard onderuit in een afgrijselijke tweede helft tegen Brabant United en Ton had aangegeven korte metten te maken met het gedrag en houding van een aantal spelers. Dit bleek de sleutel tot succes.

Voorbereiding

Alle spelers waren op eigen gelegenheid naar Breda gereisd. Een dergelijke afspraak is altijd ingewikkeld omdat de algehele teamfocus daardoor niet optimaal is. Een goede voorbereiding valt of staat met de aandacht van het hele team en hoe eerder je de groep bij elkaar hebt, hoe beter. Helaas hebben we (nog) niet de beschikking over een TVA spelersbus. Maar desondanks startte TVA gemotiveerd en gedreven. De spelers lieten samen zien dat ze over veel creativiteit beschikken, waardoor aanvallen en combinaties ontstonden die afweken van de geijkte patronen, NAC werd daardoor meer dan eens verrast. Het hele team droeg bij aan het mooie spel, waarbij ook het in dribbelen door de centrale verdedigers en snel opkomende backs, waaruit veel dreiging kwam, in het oog sprongen.

Tweede helft

Voor het eerst koos Ton ervoor om in de tweede helft geen wijziging in zijn verdediging door te voeren. We kregen redelijk wat kansen om te winnen, maar de keeper van Jong NAC Breda liet zich niet verschalken. Het was wel een zware pot, veel spelers liepen diep in de tweede helft met kramp, en we schoten net te kort om in de laatste twintig minuten de wedstrijd naar ons toe te trekken. Complimenten kwamen van leiding van NAC, die aangaf blij verrast te zijn met de kwaliteiten bij TVA. Met name keeper Yannick Augustinus speelde formidabel, hij zorgde er voor, samen met de uitstekende verdediging dat we ook voor het eerst geen doelpunt tegen kregen. Gabor Babos gaf Yannick Augustinus dan ook na de wedstrijd een pluim voor inzet en techniek.

Mooi ontvangst bij NAC Breda

Niet alleen het spel was uitstekend ook de ontvangst en de 300 man publiek, maakten het tot een voetbalfeestje. De spelers van beide team kregen applaus na afloop, als beloning voor het mooie spel en de bevestiging dat een 0-0 geen saaie wedstrijd hoeft te zijn. Het was erg bijzonder dat de wedstrijd flink wat scouts had aangetrokken. Uiteraard NAC Breda zelf, maar ook NEC, Sparta, Heracles, Willem II en Vitesse waren vertegenwoordigd. Uit het buitenland waren er zelfs geïnteresseerden gekomen. Uit België Standaard Luik en het Duitse München 1860 en zelfs Charlton Athletic uit Engeland. Wederom een bevestiging dat onze vriendschappelijke ontmoetingen niet ongezien blijven.

Nieuwe aanpak selectie TVA

“We groeien snel door, de lat ligt hoog en we hebben aansprekende wedstrijden in het vooruitzicht,” Aldus Ton Jenner. Daarom werkt Ton Jenner door aan de verdere ontwikkeling van zijn team. Niet alleen een medische keuring en een stage training, maar voor volgend seizoen willen we ook gaan werken met een psychologische keuring of test en een coachingsgesprek als basis voor de intake binnen het team. Ton let de nieuwe koers uit: “Hoe eerder we weten of een speler zowel fysiek als mentaal fit genoeg is voor een plek binnen het Team, hoe beter. Nu moeten we vaak te laat ontdekken dat er in technisch of  mentaal opzicht onvoldoende een match is en dat is zonde van de tijd en energie, zowel voor mij als ook voor de speler zelf natuurlijk.”

Aanvallers vs verdedigers

Iedereen wil aanvaller zijn, dat is een beeld dat binnen alle jeugdteams zichtbaar is. Iedereen ziet altijd de grote mannen zoals Lionel Messi, CR7, Ibrahimovic, maar ook onze eigen toppers Van Persie en Robben. Zij schitteren door weergaloze acties en prachtige doelpunten. Dat willen kinderen ook, ze willen scoren en in het middelpunt van de aandacht staan. Maar we vergeten met zijn allen dat een doelpunt vaak begint met een sterke verdedigende actie. Eigenlijk beschikken we gewoon op de velden over teveel aanvallers, er zijn meer echte verdedigers nodig. Bovendien over aanvallers gesproken, als je dan over zoveel aanvallers beschikt, moeten ze de kansen die ze krijgen wel afmaken. Een spits moet scoren. Acht of negen kansen moeten leiden tot drie doelpunten. Als je dan alleen op een keeper af gaat, eindigt de bal in het net en niet ernaast. Dat is een mindset die bij veel spelers nog moet veranderen. Het zijn jonge spelers, ze zijn ook bij TVA om te leren, maar in een wedstrijd zijn dit de kansen die je moet pakken. Hierin maak je zelf het verschil tussen een stage bij een profclub of nog een maandje langer bij TVA. Wij zoeken als Team Voetbalacademie in ieder geval nog steeds goede verdedigers!

Grote mond? Wegwezen!

Een klein smetje tijdens de wedstrijd ontstond al vroeg in de eerste helft toen Ton een grote mond kreeg van één van zijn spelers en hij hem direct uit het veld haalde en wegstuurde. “Het moet echt afgelopen zijn met die grote monden en dat pronkgedrag van sommige spelers,” aldus Ton Jenner, “Ik heb ze duidelijk gewaarschuwd dat ik egoïstische acties en sneren aan mijn adres niet langer tolereer. Deze jongen ging te ver, ik heb hem weggestuurd en wat mij betreft hoort hij niet langer thuis in het Team Voetbalacademie.” Ton laat er geen gras over groeien, hij wil dat de spelers blij en trots zijn dat ze met het Team Voetbalacademie mee mogen spelen. “Het is natuurlijk de bedoeling dat TVA speelt als een team, in harmonie met elkaar en werkend voor ieder balcontact. Iedere keer dat een speler zichzelf boven het team stelt, leidt dit tot wrijving en onvrede binnen het team, dat is schadelijk voor de spelvreugde en het resultaat. Zoals eerder aangekondigd ga ik veel strenger zijn, maar als een wedstrijd zoals vandaag daar het resultaat van is, dan weet ik dat we op de goede weg zijn.”

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten