Column: Geen beweging en creativiteit

Ik was de afgelopen weken een aandachtig toeschouwer bij de wedstrijden van amateurclubs en BVO’s.We gaan weer op de oude voet verder. Tijdens trainingen zie je al dat alle beweging ontbreekt en in de wedstrijden mis ik de creativiteit aan de zijkanten.

Op deze wijze blijft het slecht gaan met het Nederlandse voetbal. Ik snap er dan ook niets van dat trainers dit niet oppakken. Tijdens de EK gaven Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland het goede voorbeeld. Nederland bleef ver achter als het ging om het positiespel en het bewegen in een elftal. Ik ben benieuwd of Van Gaal hier verandering in gaat brengen.

Een aansprekend voorbeeld is dat Oranje ‘onder negentien’ zich niet voor de EK wist te plaatsen. Nagenoeg hetzelfde team werd bij het WK ‘onder zeventien’ nota bene nog wereldkampioen.

Investeren

Maar ook bij de amateurs gaat het helemaal de verkeerde kant op. Trainers moeten durven te investeren in het positiespel en de techniek. Bij de jeugd moet je bij de basis beginnen. Ik constateer dat teveel de nadruk op het fysieke vlak wordt gelegd. Hier moeten we met z’n allen dus echt iets aan gaan doen, want anders worden er eenheidsworsten gecreëerd.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding, die deze week bij veel clubs gaat beginnen, moeten de techniek- en looptrainingen goed worden opgepakt. Zij vormen het fundament voor spelers voor de rest van het seizoen. Als dit niet gebeurt, dan lopen de spelers (en dus ook trainers) achter de feiten aan. Ik doe daarom echt een oproep aan trainers om veel aandacht aan loop- en techniektraining te besteden.

Bron: http://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/column-geen-beweging-en-creativiteit/8307

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten